Resipi Hirisan Ayam Black Pepper

Jika beli ayam seekor, saya akan asingkan bahagian isi dan tulang. Bahagian isi jarang laku kalau masak lauk pauk campur dengan bahagian bertulang.

Disebabkan itu kena asingkan bahagian isi dan bahagian tulang. Bahagian isi ayam akan digunakan untuk rencah masakan bergoreng seperti mi goreng, nasi goreng dan sebagainya.

Atau boleh juga dijadikan isi ayam daging buat rencah sos spaghetti. Lagi sedap gunakan isi ayam segar cincang sendiri. Boleh juga nak dijadikan lauk pauk isi ayam ni, salah satu menunya hirisan ayam black pepper.

Lauk paling mudah atau tak ada idea nak masak apa, bolehlah cuba masak hirisan ayam black pepper.



Resipi Hirisan Ayam Black Pepper

Bahan-bahan

Isi ayam dihiris nipis nipis
1/2 camca garam
1 sudu serbuk kunyit
2-3 sudu besar minyak untuk menumis
1 biji bawang merah (lebih sedap guna bawang holland)
3 ulas bawang putih
1 camca black pepper
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
Capsicum potong dadu

Cara penyediaan

Gunakan non stick pan supaya isi ayam tak melekat
  1. Gaulkan isi ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak dan masukkan hirisan isi ayam.
  3. Bila dah separuh masak, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih dan black pepper.
  4. Dah agak agak layu bawang bawang tu masukkan potongan capsicum, sos tiram dan kicap.
  5. Kacau rata dan siap untuk dihidang.

0 Comments

Post a Comment

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post